gewoon uitgelicht :  om te laten zien waar we echt mee bezig zijn, wat onze ontwerp opvattingen zijn en onze werkwijze, wordt er bij 'gewoon uitgelicht' ruimte gemaakt om een enkele projecten in de kijker te zetten. Dit kunnen lopende opdrachten zijn, of het kan ook een toekomstvisie, publicatie of een project uit het verleden zijn.. Hier zullen ook vaak projecten worden getoond die we samen met onze vrienden gerealiseerd hebben.

De vraag van de opdrachtgever was de huidige rijwoning, origineel gebouwd rond 1890, te renoveren en updaten naar hedendaagse woonnormen. Hierbij was het belangrijk voldoende licht en ruimte in de woning te verkrijgen met als belangrijk aspect het contact tussen de leefruimte en de stadstuin. Ook de verschillende leefruimtes onderling zijn gevraagd te interageren zodat een dynamische stadswoning ontstaat. 


Het opgegeven woonprogramma is eenvoudig; man en vrouw, beide begin 30, voorlopig nog zonder kinderen.

De wens was de woning zo volledig mogelijk te benutten in zowel de huidige als een eventuele toekomstige gezinssituatie met kinderen.



gewoon uitgelicht

black-white-wood house

opdracht: totale renovatie en uitbreiding bestaande rijwoning

locatie: Hasselt (B)

ontwerpteam: gewoon-ontwerpers

periode: opgeleverd


project posted: 16 augustus ’11

laatste update: 02 mei ’12

0

1

2

snede 1

snede 2

voorgevel

achtergevel

De nieuwe aanbouw heeft de vorm van een ‘toeter’ die naar de tuin opent. De oriëntering van de toeter volgt daarbij de schuine lijn van de stadstuin. Het oplopend hellend dak biedt een open zicht naar de tuin en heeft geen visuele beëindiging doordat een stalen raam op de gevel wordt geplaatst. Hierdoor zijn er geen profielen zichtbaar van binnenuit en lijkt de ruimte over te gaan in de tuin. De hele bijbouw wordt gemaakt uit hout: constructie, binnen- en buitenafwerking. Deze houten cocon kan volledig afgesloten worden van het oude huis door houten panelen. Om het contrast tussen oud en nieuw te verscherpen is er (naast de strakke vorm van het houten volume versus het oude huis met zijn typische stijlkenmerken) het verschil in materiaal en kleur. Het oude huis wordt volledig overgoten met wit (vloer, muren en wanden). Door het wit ontstaat een rustig geheel met verfijnde detaillering. Hetzelfde idee loopt door in de gevel. Deze wordt zwart geverfd met de ramen in dezelfde kleur.

zwaktes van bestaande achterbouw

meerwaarde bij nieuwe aanbouw met hellende dakvorm en vide in bestaande bouwvolume

bestaande situatie

nieuwe situatie

De rijwoning heeft door de jaren heen enkele aanpassingen ondergaan waarbij ook in de jaren ‘60 een achterbouw(keuken) is aangezet. De bestaande achterbouw is echter heel bepalend en hij belemmert de mogelijkheid om voldoende lichtinval in het hart van de woning te brengen. Bovendien neemt deze het zicht naar de tuin vanuit de leefruimtes weg. Er is dan ook besloten om het originele bouwvolume te behouden en de aanbouw te slopen.

Het oude huis wordt hierbij volledig gerenoveerd en in ere hersteld met de nodige aandacht voor de detaillering van de woning: de oude open haarden, de rozetten, plinten, kroonlijsten, sierlijk houten trap,... . De nieuwe aanbouw wordt een tegenhanger van het oude huis door zijn soberheid en eenvoud (in materiaal, constructie en kleur).


Om in het hart van de woning toch natuurlijk licht te krijgen, is er een vide ontworpen met een glazen wand in de badkamer. Deze zorgt ervoor dat het buitenlicht van het raam in de badkamer (1e verdiep) via de vide tot in de keuken (gelijkvloers) kan komen. Tevens versterkt de vide boven de keukenruimte het ruimtelijk gevoel.


De woning is ingedeeld in leven (begane grond), slapen(eerste verdieping), en werken (zolderruimte die in de toekomst kan omgevormd worden tot kinderkamers.). In de huidige kelder worden berging en wasplaats voorzien.



Het centrale punt van de woning is de keuken en deze is opgevat als een onderdeel van de leefruimte. De keukenruimte interageert met alle andere ruimtes. Door het creëren van de vide, komen ook de slaapkamer (met luikje) en de badkamer (via glazen wand) in contact te staan met de keuken. De keuken is opgevat als een bruisende werkplaats met een kooktafel die de ruimtelijkheid bewaart.


Om de bewoners van het huis de mogelijkheid te geven om de meest aangename ruimte in het huis (dit is seizoensgebonden, in de zomer aan de tuin, in de winter aan de straat met de open haard) optimaal te gebruiken kunnen de functies tussen de leefruimte aan de straat (meer publiek) te wisselen met leefruimte in de nieuwe aanbouw (privé, tuingericht). Bijzondere aandacht hierbij gaat naar het electroplan.


De slaapkamer is opgevat als een kamer in een kamer: de dressing is zo geplaatst dat deze een tweede ruimte in de kamer omschrijft. De slaapplek krijgt hierdoor een meer afgesloten, warm en privé karakter.


gewoon gepubliceerdpublicatie.htmlpublicatie.htmlshapeimage_23_link_0